Nasveti za okrepitev sebe in bližnjih v stresnih razmerah v času epidemije

Čas epidemije nas je pripeljal v različne negotovosti. Večina od nas se je v tem času soočala s stisko, ki je bila povezana tako z zunanjimi faktorji kot z odnosi ter osebnostnimi dejavniki.

Negotovost je eden izmed najtežjih človeških občutkov. Ljudje lažje sprejmemo dogajanje oziroma dejstva kljub temu da niso prijetna, če poznamo v naprej vzroke ter posledice. Epidemija nam je spremenila način življenja, saj smo morali omejiti socialne stike, svobodo gibanja ter način življenja. Vsa ta nova občutja lahko zelo vplivajo na naše počutje in odnose z bližnjimi.

V tem primeru je potrebno ozavestiti, da sebi lahko pomagamo tako, da si poiščemo ustrezno pomoč.

Nanizala vam bom nekaj nasvetov za premagovanje stisk, ki so lahko zelo učinkoviti tako za odrasle kot za otroke.

Zdrav v duh v zdravem telesu

Zaradi stiske se nam lahko pojavijo psihične težave. Te težave se lahko odražajo kot nespečnost, bolečine v želodcu, migrene, izpuščaji, razne kronične težave. Pri otrocih izstopajo vedenjske težave, pomanjkanje koncentracije, prebavne težave, nespečnost. Zelo pomembno je gibanje, fizična aktivnost . Hoja, tek, sprehod ali aktivna igra z otrokom. Pozorni bodite na dihanje in izvajajte dihalne vaje. Potrebno je paziti na ustrezno prehrano in pijačo. Na dobro počutje vpliva tudi dober spanec in sproščanje.

Duševno zdravje

Ko se soočamo z negativnimi občutki, se v nas lahko sprožijo obrambni mehanizmi. Kot odgovor na stresno doživetje se posameznik počuti nemočen, pasiven, utrujen in lahko postane razdražljiv in prepogosto jezen. To se kaže kot čustvena nestabilnost. Velikokrat negativna čustva in občutja potlačimo (strah, jeza, žalost,..) ali se preveč osredotočimo na negativne učinke ter pozabimo iskati pozitivne izkušnje, ki so nam v preteklosti pomagale, da smo se opolnomočili.

Otroci se velikokrat začnejo vesti ali izražati čustva, ki jih čutijo starši. Prevzamejo vedenje in stisko odrasle osebe, ker sami še nimajo v celoti razvitih vseh potrebnih mehanizmov samoregulacije.

Zato je soočanje s svojimi čustvi temeljnega pomena. Potrebno se je prilagoditi novim okoliščinam ter upoštevati in preverjati svoje občutke in občutke drugih. Spomnimo se na druge težke življenjske preizkušnje, katere smo v preteklosti že uspešno rešili.

Večkrat povejte sebi in drugim kakšno sočutno besedo- včasih je že dovolj, če nam kdo reče, da bo vse v redu, vse bo minilo. Zmorem! Potrebno se je zavedati, da imamo v sebi veliko moči in orodij za reševanje različnih težav.

Socializacija

Socialni stiki so v času sprememb in negotovosti zelo pomembni. Vsakodnevni stiki, ki jih imamo z različnimi ljudmi so temeljnega pomena za naše počutje.

V primeru omejitve utečenih načinov komunikacije se pojavi zmanjšanje rednih stikov, kar si v danem trenutku ne priznamo. To lahko pripelje do potlačitve osnovne potrebe po potrditvi. Potrebno je poiskati nove načine komunikacije in ohranjanja stikov.

Duhovnost

V to področje spadata filozofija, pogled na življenje, vera, vrednote, znanje in pretekle izkušnje. V tem lahko najdemo veliko podpore v času stiske in nepredvidljivih dogodkov. Sami preberite najljubšo knjigo . Včasih povabite k branju še otroke. Naj vam vera ponudi zatočišče. Vprašajte za nasvet , podelite svoje težave in prosite za pomoč. Ljudje delamo napake, nihče ni nezmotljiv.

Najbolj pomembno, da skrbite zase in za svoje najbližje še posebej v času nepredvidljivih in težkih situacij.

Srečno!

Vaša Anna Zuykova

 

 

Nekaj priročnih idej za samopodporo:

Brezplačna pobarvanka: https://terapevt.net/brezplacna-pobarvanka/

Nasveti za risanje v stiski: https://terapevt.net/selfsupport-with-art/

Terapevtska pravljica za celo družino: https://terapevt.net/a-warm-fuzzy-tale/